19 آذر ماه امسال معاون شرکت سپردهگذاری مرکزی گفته بود: ۳۰ میلیون از مشمولان سهام عدالت که روش غیرمستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کردهاند میتوانند از ابتدای ماه آینده از بانکهای دولتی وام خرد دریافت یا اقدام به خرید کالا کنند.
علیرضا ماهیار با بیان اینکه پنج بانک دولتی و نیمه دولتی، چون بانک ملی، پست بانک، ملت، صادرات و تجارت در ارایه کارت اعتباری به مشمولان سهام عدالت اعلام آمادگی کردهاند، اظهار کرد: البته برخی بانکهای خصوصی نیز برای پرداخت وام خرد از طریق کارتهای اعتباری سهام عدالت پای کار آمدهاند.
معاون شرکت سپرده گذاری مرکزی، مکانیزم پرداخت وام خرد توسط بانکها به دارندگان کارت اعتباری سهام عدالت را با سود ۱۸ درصدی البته بدون ضامن عنوان کرد و گفت: مزیت دریافت چنین وامی این است که سهام شخص به جای ضامن وام وثیقه میشود و متقاضی دیگر نیازی به ضامن ندارد.
در همین مورد مرداد ماه امسال یکی از معاونان وزیر اقتصاد اعلام کرده بود: با توجه به شیوع ویروس کرونا شرایط درخواست مشتریان بانکی برای دریافت کارت اعتباری کاملا غیرحضوری است و سهامداران عدالت به هیچ وجه نباید به بانک مراجعه کنند.
سهام عدالت چیست؟
در میانه دهه ۱۳۸۰ دولت سهام خود را در ۴۹ شرکت بین مردم تقسیم کرد که با این کار ۴۹ میلیون نفر از جمعیت کشور مشمول دریافت سهام عدالت شدند.
مبلغی که در زمان تخصیص سهام عدالت به سهامداران داده شده و روی برگههای سهام نیز درج شده است بین ۳۰۰ هزار تا یک میلیون تومان برای هر فرد متغیر است.
سهام عدالت اکثر کسانی که تحت پوشش کمیته امداد یا بهزیستی هستند معادل یک میلیون تومان و برای دیگر سهامداران این مبلغ کمتر است.
براساس آخرین اظهارنظر مسئولان، ارزش هر برگه سهام عدالت ۱۵ برابر شده است. به گفته آقامحمدی، مدیر گروه مشاوران اقتصادی دفتر رهبر معظم انقلاب، اکنون ارزش سهام یک میلیون تومانی حدود ۱۵ میلیون تومان است. همچنین با توجه به عملکرد بازار سرمایه ممکن است ارزش سهام رشد یا افت کند.
برخی از سهامداران معترض هستند که چرا مبلغ روی برگههای سهام عدالت با مبلغ درج شده در سامانه متفاوت است. طبق گفته رئیس سازمان خصوصیسازی، فقط به افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی با ۵۰ درصد تخفیف سهام یک میلیون تومانی داده شد و مابقی سهامداران باید ۵۰ درصد دیگر سهام را طی سالهای اخیر خریداری میکردند. بنابراین کسانی که هیچ گونه پولی برای خرید سهام عدالت ندادهاند سهام کمتری دارند.
همه مردم میتوانند وارد سامانه سهام عدالت (samanese.ir) شوند، اگر توانستند وارد سامانه شوند یعنی مشمول سهام عدالت شدهاند اما اگر سیستم به آنها اجازه ورود نداد یعنی این افراد در سهام عدالت سهامدار شناخته نشدهاند.
سهام عدالت با الویت قرار دادن افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی آغاز شد اما در نهایت گروههای زیادی از اقشار جامعه مشمول دریافت آن شدند. براساس آمارها در سال ۱۳۸۵ که طرح سهام عدالت کلید خورد جمعیت کشور حدود ۷۰ میلیون نفر بود که از این تعداد ۴۹ میلیون نفر سهامدار سهام عدالت شناخته شدند. بنابراین در حال حاضر با توجه به جمعیت بیش از ۸۰ میلیون نفری کشور، بیش از ۳۰ میلیون نفر سهام عدالت ندارند.
در حال حاضر برای کسانی که سهام عدالت ندارند امکان ثبت نام وجود ندارد؛ اما حسن شجاعی، نماینده منتخب مردم ابهر، خرمدره و سلطانیه در یازدهمین مجلس شورای اسلامی طی نامهای به حسن روحانی رئیس جمهور، اضافه شدن سه گروه دیگر از اقشار جامعه شامل بازماندگان، اضافهشدگان و جاماندگان سهام عدالت به جمع مشمولان این سهام را خواستار شد.
از آنجایی که موضع سازمان خصوصیسازی در خصوص ثبت نام جدید این است که باید قانون برای آن تصویب شود، به نظر میرسد شاید در آینده قانونی برای ثبت نام گروههای جدید در مجلس تصویب شود؛ اما در حال حاضر چنین امکانی وجود ندارد.
طبق اظهارنظر رئیس و معاون سازمان خصوصیسازی پرونده سهام عدالت بسته شده و امکان ثبت نام مجدد وجود ندارد. همچنین دولت دیگر سهمی در سهام عدالت ندارد که آن را بین مردم تقسیم کند. حسن علائی، معاون سازمان خصوصیسازی در این خصوص گفت: برای دادن فرصت ثبت نام مجدد، ابتدا باید قانونی برای آن تصویب شود.
تا به امسال مدیریت سهام عدالت مردم در دست سازمان خصوصیسازی بود و طی سه سال اخیر سود حاصل از عملکرد این شرکتها را به حساب سهامداران واریز کرده است؛ اما از این پس سهامداران با انجام آزادسازی، مدیریت سهام خود را بر عهده میگیرند یا ساماندهی آن را به شرکتهای سرمایهگذاری استانی واگذار میکنند.
همچنین تا قبل از این، امکان فروش آن وجود نداشت و سهامداران فقط سود آن را دریافت میکردند ولی با آزادسازی، سهامداران به اصل سهام دسترسی پیدا میکنند و میتوانند درباره آن تصمیمگیری کنند.
سهامدارانی که قصد آزادسازی دارند باید وارد سامانه samanese.ir شوند و مراحل آزادسازی را انجام دهند. تا چند روز قبل، سهامداران باید یکی از دو روش آزادسازی مستقیم یا غیرمستقیم را فعال میکردند؛ اما این رویه کمی تغییر کرده است. از آنجایی که اگر سهامداران خودشان نسبت به آزادسازی اقدام نکنند سازمان خصوصیسازی به صورت خودکار سهام آنها را به روش غیرمستقیم آزاد میکند، در این راستا گزینه آزادسازی غیرمستقیم از سامانه حذف شده است.
در روش آزادسازی مستقیم سهامدار مدیریت سهامش را بر عهده میگیرد که در این روش خرید و فروش سهام در بورس انجام میشود و نیاز است که سهامدار کد بورسی داشته باشد. در این خصوص نیز مقرر شده ظرف مدت دو ماه پس از پایان مهلت آزادسازی، سازمان خصوصیسازی زمانی را برای احراز هویت سهامداران در سامانه سجام در نظر بگیرد، اما اگر سهامدار قصد آزادسازی غیرمستقیم را داشته باشد نیازی به ورود به سامانه نیست. به عبارت دیگر پس از پایان مهلت آزادسازی، مدیریت سهام عدالت همه افرادی که وارد سامانه نشدهاند یا قصد آزادسازی نداشتهاند به شرکتهای سرمایهگذاری استانی (روش غیرمستقیم) واگذار میشود.
خیر، این امکان وجود ندارد. اگر سهامداران وارد سامانه نشوند و روش آزادسازی مستقیم را انتخاب نکنند سامانه به صورت خودکار روش آزادسازی غیرمستقیم را انتخاب میکند.
فروش سهام عدالت به صورت حضوری انجام نمیشود، یعنی سازمان یا نهادی این برگهها را از سهامداران نمیخرد. سهامداران باید ابتدا آزادسازی را انجام دهند، سپس اگر قصد فروش آن را دارند با توجه به چارچوبهای شورای عالی بورس آن را در بازار سرمایه بفروشند. هر سهامدار میتواند با انتخاب روش آزادسازی مستقیم سهامش را در بورس بفروشد و با انتخاب روش غیرمستقیم فروش سهامش را به شرکتهای سرمایهگذاری استانی واگذار کند.
تا چند روز قبل اگر مشمول سهام عدالت فوت شده بود، ورثه میتوانستند با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک و انجام انحصار وراثت، نسبت به دریافت سود سهام عدالت متوفی اقدام کنند، اما این کار از روز شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه متوقف شده است. حسن علائی، معاون سازمان خصوصیسازی در خصوص علت این اقدام به گفت: از زمانی که بحث آزادسازی سهام عدالت مطرح شد لازم بود تا در یک مدت زمان معین تعداد مشمولین را به شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار اعلام کنیم و شرکت مذکور براساس تعداد اعلام شده باقی اقدامات را در دستور کار قرار دهد. وی افرود: اگر مانع از انتقال سهام عدالت افراد متوفی نمیشدیم زمانی که وارث به سامانه مراجعه میکردند تعداد افرادی که به شرکت سپرده گذاری اعلام کردیم تغییر میکرد. براساس اظهارات علائی، پس از اتمام پروژه آزادسازی سهام عدالت، وراثان میتوانند ظرف یک یا دو ماه آینده اقدامات قانونی را با مراجعه به دفاتر پیشخوان انجام دهند و سپس از طریق شرکت سپردهگذاری انتقال سهام آنها انجام خواهد شد.
با توجه به اینکه طبق اظهارات مدیران سازمان خصوصیسازی پرونده سهام عدالت بسته شده است هیچ سهامدار جدیدی به لیست اضافه نمیشود.
ملاک سهامدار بودن در سهام عدالت، سامانه samanese.ir است. اگر فردی در این سامانه پرونده دارد و سهاماش مشخص است، حتی اگر برگههای آن را نداشته باشد، جز مشمولان محسوب میشود. اما اگر فردی برگه سهام عدالت دارد اما کد ملیاش در سامانه تعریف نشده است و نمیتواند وارد آن شود، یعنی مشمول سهام عدالت نیست.
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، در حال حاضر به دلیل عدم وجود مجوز قانونی، ثبت نام و تخصیص سهام عدالت به افراد جدید میسر نمی باشد. بدیهی است درصورت صدور مجوزهای قانونی لازم به منظور ثبت نام متقاضیان دریافت سهام عدالت، مراتب به اطلاع عموم خواهد رسید.
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، هرگونه معامله برگه سهام عدالت ممنوع و فاقد اعتبار است. در بانک اطلاعاتی مشمولان سهام عدالت فقط ثبت نام شدگان قطعی، سهامدار نهایی سهام عدالت محسوب می شوند و هرگونه جابجایی مالکیت و هر نوع معامله سهام و یا خرید و فروش برگه های در دست مشمولین غیر قانونی و بلااثر است.
مطابق با گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سهام عدالت، سازمان خصوصیسازی پس از وصول سود مصوب شرکت های سرمایه پذیر و محاسبه مبلغ سود هر مشمول، نسبت به واریز آن به شماره شبای تایید شده در سامانه سهام عدالت اقدام می نماید. بدیهی است مبلغ سود مشمولانی که شماره شبای تایید شده در سامانه سهام عدالت ندارند به حساب بستانکاری ایشان منظور شده است.
لینک کوتاه
تمامی مطالب مجله آنلاین وامیابی توسط گروه وامیابی ترجمه و تدوین گردیده است. هرگونه کپی برداری از مطالب این سایت بدون ارجاع لینک مستقیم به سایت وامیابی طبق ماده 12 قانون جرایم رایانه ای ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد.
نام شما : *
نظر شما : *