در ادامه به موضوعات زیر خواهیم پرداخت:
الفبای سرمایهگذاری
سرمایهگذاری یک علم است. مانند هر علم دیگری برای ورود به آن باید الفبای آن علم را یاد بگیرید. اهمیتی ندارد که سرمایه شما ۱۰۰ میلیون تومان باشد یا ۱ میلیون تومان، برای سرمایهگذاری شما نیاز به آگاهی از الفبای سرمایهگذاری دارید.
مفهوم سرمایهگذاری برای پول مازاد مطرح میشود. برای سرمایهگذاری، استفاده از پولی که با آن هزینههای زندگی خود را میپردازید، توصیه نمیشود.
پسانداز، یکی از راههای کاهش هزینههای زندگی و کنار گذاشتن مبلغی برای سرمایهگذاری است که در مطالب بعدی به آن خواهیم پرداخت.
قدر پول را بدانید
در اینجا بحث هزینه- فرصت است. اگر فرصتهای مناسبتری برای سرمایه گذاری پول شما وجود داشته باشد که در حال حاضر استفاده نمی کنید، شما در عمل در حال پرداخت هزینه فرصت هستید.
فرض کنید شما پول خود را در یک سپرده بانکی قرار دادهاید و سودی ماهانه دریافت میکنید. اگر سود ماهانه شما از نرخ تورم پایینتر باشد شما در حال زیان دادن هستید.
یا فرض کنید شما سرمایهگذاری کردهاید که ماهانه ۳۰ درصد سود به شما میرساند ولی گزینههای دیگری دارید که سودی بیش از این نصیب شما میکند، پس باز هم شما فرصتهای از دست رفتهای دارید.
دو موضوع در سرمایهگذاری با پول کم خیلی مهم است، یک زمان سرمایهگذاری و دوم مکانی که در آن سرمایهگذاری میکنید.
چالشی به نام نقدشوندگی
اگر تابهحال به نقدشوندگی به عنوان یک عامل تعیینکننده در سرمایهگذاری فکر نکردهاید، کافی است کمی بیشتر در مورد سرمایهگذاری تامل کنید.
فرض کنید یک واحدمسکونی خریدهاید و این واحد مسکونی در طول ۱ سال سودی ۴۰ درصدی برای شما داشته است. حال قصد فروش آن و نقد کردن سرمایه خود را دارید. آیا این واحد مسکونی به سرعت و با سودی که مدنظر شماست نقد میشود؟
ممکن است فروش این واحد مسکونی ۲ ماه زمان ببرد و سود ۴۰ درصدی شما به ۲۰ درصد کاهش پیدا کند.
نقدشوندگی یکی از مهمترین ویژگیهای سرمایهگذاری است بخصوص برای سرمایهگذاری با پول کم.
درحال حاضر نقدشوندگی انواع سرمایهگذاری در کشور ما به شکل زیر است:
هدف از سرمایهگذاری با پول کم
هدف از سرمایهگذاری مهمترین عامل تعیینکننده در سرمایهگذاری با پول کم است.
شاید دنبال سرمایهگذاری هستید که به سرعت رشد کند و برای این هدف هر میزان ریسکی را نیز میپذیرید. یا شاید برعکس به یک برنامه بلندمدت فکر میکنید و ریسک کمی را حاضرید قبول کنید.
براساس این اهداف متفاوت، تصمیمات متفاوتی در خصوص سرمایهگذاری میتوان گرفت:
سرمایهگذاری با اهداف ترکیبی نیز امکانپذیر است. مثلا ممکن است شما طرفدار ریسک بالا و سود بالا در بلندمدت باشید ولی بخشی از سرمایهتان را برای کاهش ریسک، صرف خرید صندوقهای سرمایهگذاری کنید.
سن و سال
بدونشک سن و سال در سرمایهگذاری اهمیت دارد چراکه میزان ریسک و مدت زمان سرمایهگذاری را تغییر میدهد. معمولا افراد جوان تحمل ریسک بیشتری را دارند و میتوانند به سرمایهگذاری بلندمدت فکر کنند و در افراد مسن این داستان برعکس است.
توجه داشته باشید که هر میزان سرمایهگذاری شما بلندمدتتر باشد سود بیشتری کسب خواهید کرد بخصوص برای سرمایهگذاری با پول کم.
میزان تحمل ریسک
به عنوان یک اصل، هر قدر سود بیشتری را در زمان کوتاهتری بخواهید باید ریسک بیشتری را متحمل شوید.
در هر بازاری که سرمایهگذاری کنید قطعا میزانی ضرر هم وجود دارد. پوشش دادن این ضررها با سود در بلندمدت هنری است که در سرمایهگذاری باید داشته باشید.
سرمایه گذاری با پول کم؟ چگونه ممکن است؟
سرمایهگذاری با پول کم امکانپذیر است. شاید در بازاری مانند مسکن نتوانید با سرمایه کم به عنوان سرمایهگذار وارد شوید ولی بازارهایی مانند بورس و صندوقهای سرمایهگذاری این امکان را به شما میدهند.
پول کم یعنی چقدر؟ سوال مهمی که باید به آن پاسخ دهیم این است که منظور از پول کم دقیقا چه میزان سرمایه است؟ پول کم برای همه معنای یکسانی ندارد. شاید برای یک شرکت بزرگ، یک میلیارد تومان عدد بسیار کمی به حساب بیاید اما برای یک خانواده کمدرآمد، ۱۰ میلیون تومان مبلغی بزرگ باشد.
در این مطلب فرض براین است که ما به تمام پولهای کمتر از ۲۵ میلیون تومان میگوییم سرمایه کوچک. در بهار ۱۳۹۹ این مبلغ به اندازهای است که فرد اگر یک سکه طلا بخرد، برای سکه دوم پول کم میآورد. (اگر در زمان خواندن این مقاله قیمت سکه بیشتر یا کمتر شده، کمتر از دوبرابرِ قیمت یک سکه، پول کم است.)
قطعا برای چنین سرمایهای، پیشنهاد خرید سکه معقول نیست. چرا که نزدیک به نیمی از دارایی فرد به شکل نقدی باقی میماند و از تورم یا دیگر نوسانات اقتصادی آسیب میبیند.
توضیح میدهیم که چرا دلار، سهم و دیگر موارد کلی که عموما پیشنهاد میشود نیز برای چنین سرمایههایی مناسب نیست.
سرمایهگذاری با پول کم در بانک
شاید تصور کنید که سپردهگذاری در بانک راهکار خوبی است زیرا جای پول در بانک امنتر است.
بله، جای پول در بانک امن است، اما فکر میکنم خود شما هم متوجه شدهاید که دوران خوش سودهای بانکی به پایان رسیده و باید راه دیگری را پیدا کنید.
سرمایهگذاری در بانک، سود زیادی ندارد و از طرف دیگر گاهی اوقات با توجه به کاهش ارزش پول و تورم، در عمل ارزش پول و سرمایه شما از دست میرود.
واقعیت این است که سپردهگذاری بانکی سرمایهگذاری نیست، به این دلیل که سود بانکی پایین است و به درصد تورم نمیرسد.
اگر تورم سالیانه ۳۰ درصد باشد و شما از بانک سود سالیانه ۲۰ درصدی بگیرید، پول شما هرسال ۱۰ درصد از ارزش خود را از دست میدهد!
سرمایه گذاری با پول کم در طلا و ارز
خرید و سرمایهگذاری روی طلا مزیتهای زیادی دارد، از جمله اینکه کالایی با ارزش است و همیشه با ارزش خواهد ماند.
اما خرید طلا بدون عیب هم نیست. اول اینکه خرید آن با سرمایه کم شاید نتواند سود چشمگیری نصیب شما کند و باید مدتی طولانی منتظر بمانید تا ارزش آن رشد کند.
دوم اینکه خرید سکه طلا یا دلار بیشتر ظاهر سفتهبازی دارد و یک سرمایهگذاری سالم و مثبت به شمار نمیرود.
سرمایه گذاری با پول کم در مسکن
یکی دیگر از گزینههای سرمایه گذاری با پول کم و به طور کلی سرمایهگذاری، مسکن است. هرچند این روزها حداقل سرمایه مورد نیاز برای خرید مسکن بخصوص در سهرهای بزرگی مانند تهران بسیار افزایش یافته است.
اگر بتوانید با توجه به سرمایه خود مسکن یا زمینی مناسب تهیه کنید این گزینه نیز برای سرمایهگذاری مناسب است ولی موضوع صحبت ما سرمایهگذاری با پول کم است که طبیعتا شامل سرمایهای که با آن بتوان در بخش مسکن سرمایهگذاری کرد نمیشود.
سرمایه گذاری با پول کم در بورس!
بازار بورس قطعا بهترین گزینه برای سرمایهگذاری است بخصوص اگر سرمایه کمی داشته باشید. چرا؟ دلایل زیادی برای این ادعا وجود دارد که چند مورد از آنها را برای شما بازگو میکنم:
بهترین سرمایه گذاری با پول کم
اگر سکه، طلا، دلار، کالا و سهام گزینه خوبی برای سرمایه گذاری با پول کم نیست، پس باید چه کار کنیم؟ آیا نمیشود با ۲ میلیون تومان هیچ سرمایهگذاریای کرد؟
در اینجا به گزینههای مناسب برای سرمایهگذاری با پول کم اشاره میکنم.
بهترین سرمایه خودتان هستید
با چه مبلغی میتوانید یک مهارت جدید یاد بگیرید؟ بجای آن که پول خود را بدون دید و تحلیل به بازار سرمایه ببرید و با زیان خارج شوید، میتوانید برای یادگیری تحلیل، سرمایهگذاری کنید.
البته هر کس علاقههای خاص خودش را دارد. فرض کنید با یک میلیون تومان، بتوانید فتوشاپ را یاد بگیرید. این مهارت جدید میتواند درآمد شما را افزایش دهد. حتی اگر بتوانید یک میلیون تومان در ماه اضافه درآمد کسب کنید، طی پنج سال (با درنظر گرفتن ۲۰ درصد افزایش دستمزد سالانه) نزدیک به ۹۰ میلیون تومان درآمد اضافه کسب کردهاید.
کدام سرمایهگذاری میتواند طی ۵۰ سال، چنین بازدهی بالایی (Return on Investment) داشته باشد؟
بازگشت سرمایه کتاب هم فوقالعاده است. با خواندن ۳۰ جلد کتاب در یک زمینه کارشناس خواهید شد. هزار راه برای خواندن ارزان قیمت کتاب وجود دارد. بعد از آن که در مورد یک موضوع به اندازه کافی دانش کسب کردید، میتوانید برای شغلی با درآمد بهمراتب بالاتر درخواست بدهید.
بررسیها نشان میدهد که دلیل اصلی ماندن افراد در طبقه درآمدی پایین، بیش از آن که نداشتن سرمایه نقدی باشد، کمبود مهارت و سرمایههای انسانی است.
به بیان دیگر، بیتردید خود شما بهترین سرمایهگذاری با پول کم به حساب میآیید.
اگر با مبلغی کم، دانش لازم برای سرمایهگذاری در بورس را فرا بگیرید، میتوانید در کسبوکارهای مرتبط با بورس مشغول به کار شوید تا قادر باشید مبلغ بیشتری را برای سرمایهگذاری فراهم آورید.
وقت، بزرگترین دارایی
بیشتر آدمهای دنیا از فروش وقت خود پول در میآورند. برای مثال مادری که برای مراقبت از فرزندانش وقت ندارد، وقتِ یک پرستارِ بچه را میخرد تا بتواند همزمان هم به تربیت فرزندان برسد و هم به شغل خودش.
همه ما وقتهای اضافه و ارزشمندی داریم که میتوانند نقد شوند.
مثلا یک صفحه موفق اینستاگرام، از راه تبلیغ چقدر درآمد کسب میکند؟ آیا در وقت آزاد خود نمیتوانید یک کانال جدید تاسیس کنید و با افزایش تعداد فالورهای آن به کسب درآمد بپردازید؟
در این مثال، چیزی که شما هزینه میکنید، وقت است نه پول. شاید بتوانید از مهارتهای دوستانتان کمک بگیرید. مثلا اگر دوستی دارید که خوب مینویسد و دوست دیگری که طراح گرافیک است، به صورت اشتراکی میتوانید شبکه خود را راهاندازی کنید.
آن چند میلیون تومان پسانداز، برای راهاندازی یک کسبوکار کوچک مبلغ مناسبی به نظر میرسد. پولی که میتواند برای تبلیغات صفحه شما هزینه شود.
شاید پیش خودتان فکر کنید که شما هیچ مهارت ویژهای ندارید که در اینستاگرام و تلگرام به نمایش بگذارید. در این صورت به گزینه قبل باز میگردیم: ارتقای مهارتهای فردی.
صندوق سرمایهگذاری
شاید نخواهید با پول خود به یک درآمد مداوم برسید. شاید میخواهید چند میلیون تومان را یکجایی بگذارید که از تورم در امان باشد. جایی بهتر از بانک.
برای کسی که دانش و تخصص لازم سرمایهگذاری در بورس را ندارد، سرمایهگذاری در بورس برای مبالغ کم، هزینه فرصت زیادی دارد. یعنی اگر تمام وقت خود را برای معامله سهام بگذارید و ۱۰۰ درصد سود بگیرید، باز هم رقم سود شما به حدی کوچک است که وقت صرف شده را توجیه نمیکند. مگر قصدتان از معامله با سرمایه کم، آموزش و یادگیری باشد.
اما معنای این حرف این نیست که با پول کم نمیشود وارد بورس شد. شما میتوانید وظیفه تحلیل و پاسداری از سرمایه خود را به تحلیلگران خبره بسپارید.
یک صندوق سرمایهگذاری سرمایههای خرد را مجتمع میکند و با مبلغی زیاد آن را در بازار سرمایه به گردش در میآورد.
بسته به امیدنامه صندوق، گاهی میتوانید تنها یک واحد از یک صندوق را خریداری کنید. از طرف دیگر، کارمزد خرید و فروش صندوق، از معامله سهام کمتر است.
اگر پذیرای ریسک نیستید هم میتوانید از صندوق با درآمد ثابت استفاده کنید. به این ترتیب با پول کم و مدت زمان کوتاه، از مزایای یک سپردهگذاری بلندمدت بهرهمند خواهید شد.
در عمل، صندوقها نسبت به بسیاری از پرتفویهای شخصی عملکرد بهتری دارند. سود بالاتر، هزینه تراکنش کمتر، وقتگیر نبودن سرمایهگذاری و امنیت بالاتر باعث میشود که صندوق سرمایهگذاری مشترک را به عنوان بهترین سرمایهگذاری با پول کم در بورس معرفی کنیم.
این سرمایهگذاری به دانش بالایی نیاز ندارد. تنها کاری که باید بکنید این است که با یکی از صندوقها تماس بگیرید و اطلاعات لازم را کسب کنید. لازم نیست اشاره کنید که قصد دارید چه مبلغی را سرمایهگذاری کنید. عنوان کردن مبلغ کم، میتواند بر ذهن مسئول فروش تاثیر منفی بگذارد.
صندوق سرمایه گذاری چیست
سرمایه گذاری با پول کم مثل وارن بافت وارن بافت به عنوان موفقترین سرمایهگذار تاریخ، سرمایهگذاری خود را با مبلغی بسیار جزئی آغاز کرد. اولین سرمایهگذاری او یک دستگاه بازی پینبال بود. او دستگاه را به قیمت ۳۵ دلار خرید و در یک آرایشگاه گذاشت.
چیزی که وارن بافت را از دیگران متمایز کرد، این بود که سود حاصل از این فعالیت را به سرعت خرج نکرد. بلکه با پول کسبشده، دستگاههای بیشتری خرید. او توانست در مدتی کوتاه، سرمایه خود را به ۱۲۰۰ دلار برساند. مبلغی که از آن برای شروع سرمایهگذاری در بورس استفاده کرد.
راز سرمایهگذاری او همین بود. سرمایهگذاری مجددِ سودِ حاصل از سرمایهگذاری. یعنی اگر دو گاو خریدهاید، بجای این که تمام گوسالههایشان را بفروشید، تعدادی گوساله را نگه دارید تا برایتان گوسالههای بیشتری بیاورند.
با این روش اگر هر سال به طور میانگین فقط ۴۰ درصد سود کنید، بعد از ده سال سرمایه شما ۲۸ برابر میشود. با تورمزدایی ارزش این سرمایه (به پول امروز) شش برابر خواهد بود. یعنی (اگر طی این ده سال هیچ پول دیگری به پرتفوی خود وارد نکنید)
چالشهای سرمایهگذاری با پول کم
در طبقات متوسط و ضعیف، افراد کمتری به سرمایهگذاری میپردازند. این موضوع باعث میشود که تحرک اجتماعی در این طبقات کُند شود. یعنی کسی که فقیر بهدنیا میآید، به احتمال زیاد فقیر از دنیا میرود.
اولین مشکل، تراز مالی افراد کم درآمد است. آنها معمولا بیشتر از آن که دارایی داشته باشند، بدهکار هستند. یعنی ثروت خالص آنها منفی است. به همین دلیل بجای سرمایهگذاری با پول کم، مدام در تلاشند که بدهیهای خود را صاف کنند.
مانع دیگر هزینههای پیشبینی نشدهای است که به آنها تحمیل میشود. یک بیماری یا خرابشدن یکی از وسایل خانه، معمولا بیش از پسانداز آنها هزینه دارد. در نتیجه خیلی قبل از آن که ده سال بگذرد و ارزش دارایی آنها شش برابر شود، مجبور میشوند پسانداز خود را خرج کنند. خرید یک گوشی جدید یا یک ماشین لباسشویی تمام این سرمایه را میبلعد.
وسوسه، یکی دیگر از موانع سرمایهگذاری است. اگر سرمایه آنها به حدی برسد که بتوانند با آن ماشین بخرند، ترجیح میدهند بجای ادامه سرمایهگذاری، وسیله نقلیه مورد نظر خود را تهیه کنند. افرادی با درآمد بسیار کم، بدون داشتن پسانداز یا سرمایهگذاری، تلاش میکنند که تلویزیون گرانقیمت و گوشی لوکس داشته باشند.
نبود یا کمبود زیرساختهای سرمایهای از دیگر موانع سرمایهگذاری با پول کم است. برای مثال نهادهای مالی، با سرمایههای کم برخورد تبعیضآمیزی دارند، بهره بانکی برای وامهای کوچک بالا است و در مجموع برای افراد کمدرآمد «هزینه سرمایه» بیشتر است تا برای ثروتمندان.
به عنوان آخرین مانع، میتوانیم به رفتار غیرعقلایی در مواجهه با سرمایه کم اشاره کنیم. اگر به فردی ۱۰ میلیارد تومان بدهیم، احتمال این که برای سرمایهگذاری به اندازه کافی تحقیق کند بیشتر است. اما اگر فرد ۱۰ میلیون تومان پول اضافه داشته باشد، ممکن است در یک تصمیم لحظهای و هیجانی آن را یک روزه خرج کند.
شروع سرمایهگذاری با مربی مالی
بورس با تمام مزیتهایی که برای آن مطرح کردیم بازار پیچیدهای است. نیاز به دانش، تجربه و تخصص در بورس ضروری است. از طرفی سرمایهگذاری در بورس و بررسی مداوم بازار و سهمها وقت زیادی از شما خواهد گرفت.
من به شما پیشنهاد میکنم تمام این موارد را به یک مربی مالی بسپارید.
تمرکز شما برای سرمایهگذاری با پول کم باید روی روشهای پسانداز، برنامهریزی و هدفگذاری باشد.
اهداف مالی خود را تعیین کنید و برای دستیابی به آن از کمک مربی مالی بهره بگیرید.
لینک کوتاه
تمامی مطالب مجله آنلاین وامیابی توسط گروه وامیابی ترجمه و تدوین گردیده است. هرگونه کپی برداری از مطالب این سایت بدون ارجاع لینک مستقیم به سایت وامیابی طبق ماده 12 قانون جرایم رایانه ای ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد.
نام شما : *
نظر شما : *